A Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ online újságjában bemutatkozott az Angyalkert Magán Óvoda, mint bázisintézmény.

Az Angyalkert Magán Óvoda Kecskemét központjában, a Bánk bán utca 5. szám alatti, 2013-ban felújított műemlék jellegű, elegáns polgári házban található. A csendes, jól megközelíthető utca, a kamerával és elektronikus beléptetőrendszerrel védett épület, valamint a kültéri játékokkal felszerelt belső udvar biztonságos környezetet teremt az idejáró óvodás gyermekek számára. 

Intézményünk nevelőtestülete magasan képzett pedagógusokból áll, akik közül öten szakvizsgával, hárman felsőfokú, hárman pedig mester végzettséggel rendelkeznek. A minősítési eljárások közül három kollégánk pedagógus II., míg egy kollégánk mesterfokozatot szerzett. Jól összeszokott közösségünk tudatosan készíti elő a nevelési év során elvégezendő fel-adatokat, ügyel a gondos kivitelezésre, majd folyamatosan ellenőrzi és értékeli az elvégzett munkát. A megbeszélés, az önértékelés, a változásra való képesség szerves része a napi folyamatoknak. A közös problémamegoldás hívei vagyunk. Támogatjuk és elfogadjuk egymást a munkánkban, így egy rendkívül összetartó közösséggé kovácsolódtunk. Folyamatosan követjük az óvodai nevelést érintő jogszabályokat és azok változását. Ezek alkalmazásával igyekszünk elérni intézményi céljainkat, így például kollégáink pedagógus minősítési eljárásokban való részvételéhez biztosítjuk a szükséges feltételeket. A minőségelvű gondolkodás, a hatékonyság és annak fejlesztése része a szervezeti kultúránknak. Folyamatainkat megfelelő módon szabályozzuk, az intézményen belül egyértelműek a jogkörök és hatáskörök. Fejlődésünk érdekében rendszeresen kérünk visszajelzést és értékelést az óvodánkba járó gyermekek szüleitől. 

Óvodánk 2,5 éves kortól iskolaköteles korig nyújt magas színvonalú óvodai ellátást biztonságos és családias környezetben. A tágas, 55 m2-es, nagy ablakokkal felszerelt csoportszobák elegendő helyet biztosítanak a szabad játéknak és a felkínált tevékenységeknek is. A modern belsőépítészeti megoldások, a meleg színű, ízléses berendezés, a minden óvodás korosztály számára megfelelő játékok és könyvek, a játszószőnyeg, a babakonyha és a készségfejlesztő eszközök, valamint a galéria az otthonosság hangulatát és biztonságát nyújtják. 

Az óvodához tartozik egy 70 m2-es tornaterem, amely ergonomikus és gyermekbarát felszerelésével lehetőséget teremt a gyermekek mindennapos mozgásához és mozgásszervi fejlesztéséhez. 2014-ben kialakítottunk egy úgynevezett sószobát is, amely a téli megfázásos időszakban nagyon hasznos a légúti betegségek megelőzésében. Műfűvel és gumitéglával burkolt belső udvarunkon homokozó, babaház és egyéb udvari játékok biztosítanak változatos szabadtéri tevékenységeket az óvodásainknak, megteremtve a szabad levegőn való természetes nagymozgások és a szervezett mozgásfejlesztés lehetőségét. Intézményünk specialitása a napi szintű, projekttervekhez igazodó angol nyelvi nevelés. Tapasztalt, angolul beszélő óvodapedagógusok, a csoportokat vezető pedagógusokkal együttműködve adják át az angol nyelv ismeretét és szeretetét, egyúttal játékosan bevezetik a gyermekeket az angolszász kultúrába is

Munkánkat nagymértékben segíti a digitális technika. A csoportszobákban okos TV áll rendelkezésünkre, melyen minden internetes tartalom elérhető, így a gyermekek számára bemutatható interaktív játékok tovább színesítik a tapasztalatszerzést. De az óvodai dokumentációt is elektronikus úton készítjük.

Óvodánkra jellemző a nyitottság és a nyilvánosság, mely nem csak a család és az óvoda közötti, de más köznevelési intézményekkel való együttműködésben is megnyilvánul. Szívesen részt veszünk horizontális tudásátadásban, tanulunk más intézmények jógyakorlataiból és megosztjuk tapasztalatainkat másokkal.

Tervezésünk eszköze a mese-projekt módszer, amely fejleszti a belső tanulási motiváció kialakulását, az önkifejezés kibontakozását, az alkalmazni képes tudás megszerzését, a kulcskompetenciák megalapozását. Nevelésünk kerete az érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodás és tevékeny légkör, a rugalmas és folyamatos napirend, az esztétikus és biztonságos környezet, amely megalapozza az egészséges életvitelt, fejleszti a környezettudatos magatartást és a pozitív érzelmi kötődések kialakulását. Pedagógus attitűdünket a tudatos alakítás, a pozitív odafordulás, az egyéni sajátosságokon, érési ütemen és képességeken alapuló differenciálás jellemzi. Ezáltal erősödik a gyermekek önbizalma, reálisabb lesz az önértékelésük és jó irányba fejlődik személyiségük. Módszerünk lehetőséget ad a gyermekek esélyegyenlőségének megteremtésére, a tehetségük kibontakoztatására, valamint az integrált és interkulturális nevelés megvalósítására. 

Pedagógiai programunk eredményeként óvodásaink kommunikatívak, egymással elfogadóak, együtt-működőek, mentálisan, fizikálisan és pszichésen ki-egyensúlyozottak, pozitív önértékelésűek, akik a szabályok között biztonsággal, szabadon mozognak, ugyanakkor felszabadultak, mozgékonyak, terhelhetők, derűsek, érdeklődők és jól motiválhatók. 

Intézményünk már a második ciklusban lett az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, így fogadjuk a Dél-alföldi régióból érkező érdeklődő pedagógusokat jelenléti és online képzéseinken, valamint hospitálási lehetőséget is biztosítunk számukra jógyakorlatunk, a mese-projekt módszer megismeréséhez.